7 věcí, které jste (ne)věděli o makronkách OLLIES
Křupavá francouzská laskomina z mandlové mouky s lahodnou náplní si podmanila celý svět! Příprava makronek však není snadná. Záleží na mnoha okolnostech, jako je vlhkost vzduchu, teplota trouby, délka pečení či třeba kvalita mandlové mouky. Zajímavostí je také to, že makronky se nedají sníst hned po upečení. Jaká další tajemství makronky ukrývají?
- Málokomu se povedou hned napoprvé
Recept na přípravu makronek sám o sobě není složitý, přesto je to jeden z nejtěžších dezertů na výrobu, co se týká cviku a vnějších okolností, které mohou kvalitu makronek ovlivnit. Málokomu se tak opravdu dobré makronky podaří. Makronka by měla být na povrchu lehce křupavá, uvnitř vláčná. Jak toho docílit? „Spodní strana skořápky je jemná, propojená s ganáží a pouze na povrchu lehce křupne. Klíčem k této konzistenci je správně upečená skořápka a správná konzistence ganáže, která je i po ztuhnutí vláčná a elastická. Díky tomu se propojí s makronkovou skořápkou. Jedno bez druhého nemůže fungovat,“ vysvětlujte Tereza Janíková Gondková, šéfcukrářka OLLIES.
2. Testování makronek nám dalo zabrat
Abychom dosáhli opravdu perfektního výsledku, makronky byly správně křupavé, měly dokonalou konzistenci a výraznou chuť, proběhlo u nás na výrobně obrovské množství testování. „Než jsme usoudili, že jsou makronky OLLIES přesně podle našich požadavků, stálo nás to desítky pokusů. Bylo to náročné fyzicky i psychicky, ale výsledek stojí za to, o čemž svědčí jejich obrovská popularita mezi našimi zákazníky. Zájem o naše makronky stále roste i v sektoru B2B,“ říká Tereza.
Základ skořápky OLLIES makronek tvoří mandle, moučkový cukr a bílek. „Chceme, aby naše makronky obsahovaly co nejvíce kvalitních surovin. Abychom zvýšili jejich chuť a nutriční hodnoty, přidáváme do nich pouze čerstvé či mražené ovoce, ovocné pyré, smetanu nebo kvalitní čokoládu,“ říká šéfcukrářka Tereza.
4. Makronky připravujeme italskou metodou
Věděli jste, že kromě francouzského postupu přípravy makronek, existuje i italská metoda? Ta je v porovnání s francouzským postupem o něco náročnější na vybavení i samotnou práci, ale těsto je o něco pevnější a makronky dokonalé! A právě italský postup přípravy makronek s rozvarem praktikujeme u nás v OLLIES. „Do mísy dáme mandlovou mouku s cukrem, přimícháme tekuté bílky a promícháme v husté těsto. Nakonec přidáme sníh z bílků s cukrovým rozvarem a vymícháme do ideální konzistence,“ popisuje postup Marcela Bierská, zástupkyně šéfcukrářky OLLIES.
5. Naplnit, ale nejíst!
Jako jeden z mála dezertů se makronky nedají sníst hned potom, co je vyrobíte. „Do plněných makronek se nepouštějte hned. Potřebují 6–8 hodin v lednici na odležení a provlhčení skořápky. Jedině tak se vše pěkně spojí,“ radí Tereza Janíková Gondková a dodává, že trpělivost je potřeba mít s makronkami i poté, co je z trouby vytáhnete. Pozor na teplotní šoky! Skořápky je nutné nechat postupně zchladnout – nejdříve chvíli na plechu a až pak sloupnout a přemístit třeba na mřížku.
6. Makronky OLLIES jsou chuťově výrazné
Je podle vás makronka pouze obarvená a sladká, ale ve své podstatě chutná stále stejně? U makronek OLLIES vždy rozeznáte, o jakou příchuť se jedná. „Klíčem je umění sladit jednotlivé ingredience s poměrně sladkou skořápkou. Na léto jsme například připravili makronku s vanilkovo-borůvkovou ganáží a kapkou intenzivního borůvkového džemu. Čistou chuť borůvek v makronce rozhodně poznáte,“ tvrdí Tereza a dodává, že udělat lze prakticky jakoukoliv příchuť.
7. Dokonalý dárek, který zvládne i dlouhou cestu
Makronky jsou trendem v gastronomii a patří mezi nejpopulárnější dezert současnosti. Jsou obdivovány zejména pro pestrou barevnou škálu, ve které vznikají. Navíc se skvěle hodí k mnoha příležitostem – svatba, narozeniny, firemní akce a další. Šéfcukrářka Tereza k tomu ještě dodává, že je to originální dárek v podobě dezertu, který není nutné chladit: „Makronky OLLIES můžete koupit a mít klidně několik hodin v autě, ve vlaku, letadle nebo kabelce a nic se s nimi nestane.“
Náš tip: Podívejte se, jak probíhá příprava makronek na výrobně krok po kroku.