Máte dotaz? 603 424 268
(Po – Ne: 7:00 – 15:00)

CHCI MLSAT HNEDMáte dotaz? 603 424 268 (Po – Ne: 7:00 – 15:00)

Vyberte pobočku:
Přihlášení
0 Košík je prázdný
V košíku není ani drobek.

Blog

20. 03. 2023

Lemon Curd: Osvěžující krém, který si zamilujete

Intenzivní sladkokyselá chuť citronů, která udělá z každého tarte au citron nezapomenutelný zážitek: seznamte se s lemon curd. Vytvořte si tento jednoduchý, a přesto skvělý krém i doma a vdechněte svým dezertům kouzlo, které ovládají francouzští mistři cukráři. A také my v Ollies.

Lemon curd [lem’n kard] je hladký a svěží krém, v němž hrají prim citrony a který má široké využití. Můžete jej využít na zmíněnou francouzskou klasiku tarte au citron nebo jako krém do jakéhokoliv dortu či na cupcakes – ideálně v kombinaci s vyšlehaným mascarpone nebo šlehačkou v poměru 1:1. Skvělý je také jako náplň do makronek, a to ve spojení s vanilkovou ganáží, která zjemní kyselkavou chuť citronů (opět doporučujeme poměr 1:1). Vychutnáte si ho také jako náplň do palačinek či lívanců nebo jednoduše jen tak na lžičku. Že už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na to!    

Co budete potřebovat?
(uvedené množství surovin odpovídá asi 500 g lemon curd)  
 
 92 g  citronové šťávy  
5 g   plátků citronové kůry (asi z 1,5 citronu)  
 205 g  másla  
 2  vejce
 98 g  cukru krupice  

Jak postupovat?  

Příprava lemon curd je jednoduchá – je však potřeba přesně dodržet daný postup. Pokud se vám hned na poprvé nepodaří vyrobit hladký a jemný krém, nenechte se odradit, ani u nás ve výrobně nezvládli všichni tuto zkoušku napoprvé.  

Škrabkou oloupeme pásky kůry z citronů – pozor, pouze žlutou část, bílá je příliš hořká a celý krém by nám zkazila. Vymačkáme potřebné množství citronové šťávy a společně s kůrou, cukrem a celými vejci dáme do hrnce. Na mírném ohni zahříváme do zhoustnutí, po celou dobu vše důkladně mícháme a dáváme pozor, aby se nám směs nepřipálila. Jakmile je směs hustá zhruba jako kaše a vytvoří se na ní pěna, stáhneme ji z plotny a přecedíme přes jemné sítko. Necháme vychladnout na 60 °C a poté po částech důkladně vmícháme povolené a vidličkou rozmačkané máslo. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Lemon curd přikryjeme potravinou fólií tzv. na hladinku – tak, aby se fólie dotýkala hladiny krému a nemohl se na ní vytvořit škraloup. Takto zakrytý krém dáme do lednice a necháme 2–4 hodiny vychladit. Poté už můžeme lemon curd libovolně použít. Pokud je krém po vychlazení krásně hladký a lesklý a zároveň má takovou konzistenci, že jej můžete pomyslně odkrojit, zvládli jste vše na výbornou a můžete se radovat z výsledku. Nespotřebovaný lemon curd uchovávejte v lednici, jeho výdrž je zhruba týden, případně jej můžete zmrazit – z vlastní zkušenosti ale víme, že bude do druhého dne pryč.

 diliara-garifullina-CU-OLZ92PC4-unsplash.jpg Sweet lemon curd in the glass, selective focus image   OlFrCZ-DSCF8795.jpg

 „Když jsem při studiích v Paříži poprvé objevila kouzlo správně připraveného francouzského dezertu tarte au citron, začala jsem se pídit po tom, v čem tkví kouzlo úspěchu. Navštívila jsem nespočet pařížských cukráren, abych jej ochutnala od těch největších mistrů. Jeden však se svým dezertem mezi ostatními výrazně vyčníval. Byl to chocolatier a cukrář Jacque Genin. Na chuť jeho tarte au citron dodnes vzpomínám: byl vyjímečný hladkou texturou krému lemon curd s výraznou citronovou chutí. Nikde jinde jsem nic takového neochutnala. Nenechalo mě to klidnou a záhy jsem začala pátrat po receptu. Ten jsem ke své radosti našla a po návratu z Paříže začala testovat u nás ve výrobě. Po několika pokusech a úpravách jsem došla k verzi, která perfektně funguje.“ říká Tereza Janíková Gondková, šéfcukrářka Ollies. 

Snímek_obrazovky_2023-03-29_v 12.29.51.png

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.

Pobočky Ollies

Výběr pobočky

Rozvoz

Osobní odběr

Bistro

Bistro je momentálně dostupné pouze pro tyto pobočky:

Rozvoz

Osobní odběr